Seks dager med sexkjøp

Denne uken har for meg, for min avis og for resten av landet vært preget av sexkjøpsdebatten. Det hele startet med at danske eks-prostituerte Tanja Rahms brev til sine sexkunder ble publisert på Aftenposten.no, toppet seg med at hun kom til Norge for å treffe oss, NRK og flere, og siste ord er helt sikkert ikke sagt.

Jeg lovde Tanja å sende henne en liten tidslinje, samt en samling lenker fra norske mediers dekning av hennes bidrag de siste dagene. I fall flere har interesse av en slik oversikt, publiserer jeg den her - ikke umulig vil det være nyttig å kunne gå tilbake og se på også for meg. Aftenpostens bidrag kan i stor grad følges via taggen sexkjøp - så ikke alt vil bli ført inn her. Om noe viktig mangler, vil jeg oppdatere innlegget når jeg blir oppmerksom på mangelen. 

 • Søndag  Jeg får nyss om Tanjas blogg, og tar kontakt. For meg står dette som en stemme norsk offentlighet trenger - og som jeg vil gjøre hva jeg kan for at skal bli hørt. 
 • Mandag  Aftenposten publiserer innlegget, med norsk enerett. Over to hundre tusen mennesker leser det samme dag, over en halv million har til nå lest det. Nyhetsartikler, debattinnlegg, kommentarer og radio- og TV-innslag kommer fortløpende herfra. Også Danmark legger merke til nabolandets interesse:


  (Hehe. Nettavis.)
   
 • Tirsdag  Tanja har vekket interessen -  slik hun ønsket. 
        - AftenpostenTV gikk ut på gaten og møtte sexkjøpere
 • Onsdag  Tanja preger førstesiden. Hennes innlegg trykkes sammen med en sexkundes. Jeg har mange samtaler med sexkjøpere disse dagene, innleggsforfatteren ikke inkludert.  Torbjørn Røe Isaksen bidrar i debatten.
  Tanja deltar i Dagsnytt Atten.
  Tanja deltar også i i Aktuelt.

 • Torsdag  Mange gode bidrag i debatten fra ulikt hold. Blant annet denne kronikken i VG.
  Jeg henter Tanja tidlig om morgenen på Gardermoen. Et hjertelig møte, selv for to litt trette kvinner.  Tanja deltar deretter i Aftenposten Agenda.

  Tanja snakket også med Radio Norge, Her og Nå og Ukeslutt.
  Die Welt ringte Aftenposten for å få tak i Tanja. Brevet vil bli oversatt til tysk. Oppdatering: Brevet er publisert, og setter rekord.
  Innimellom rekker vi å gjøre et TV-intervju på 40 minutter - på sparket.  Tanja deltok også i NRKs Debatten. Fin nettsak fra NRK her.
  Tanja intervjues av VG etter debatten. VG følger opp med lederartikkel om sexkjøp.
  Vi sier farvel etter en lang - men viktig dag. • Fredag   Knut Storberget  bidrar til debatten.
  Politisk kommentator Thomas Boe Hornburg skriver sterk kommentar.


 • Aftenposten publiserer mitt TV-intervju/portrett med Tanja. Det anbefales på det varmeste - uansett politisk standpunk er dette et innblikk i menneskelige aspekter som avvisning og bekreftelse, hvordan man kan ha høy selvtillit og lav selvfølelse samtidig, hvordan mor og datter finner ut av det selv om mor eller datter har vært prostituert, samt - for å sitere en venn - svar på alle spørsmålene man sitter med ovenfor en person med slik livserfaring.

 • Lørdag    Forsker kommer på banen i Dagsavisen.
  Tanja er ukens intervju, på side 2 og 3 i Aftenpostens lørdagsavis.
  Artiklene fortsetter, som med Her får sexkjøp sjelden konsekvenser og Slik ble Tyskland Europas bordell. Debatten vil også fortsette. Det er mange områder som trenger et ekstra blikk. Som hva andre eksprostituerte mener om sitt tidligere yrke, etter at de har lagt opp. Og hva Høyre - som ikke møtte i hverken Aftenpostens eller NRKs debatt - har gjort seg av refleksjoner omkring det som i så høy grad preget velgernes ordskifte denne uken. Jeg kunne også tenke meg å høre fra de mannlige prostituerte, og alle andre som har kommet litt i blindsonen.

  Helt til slutt: Hva jeg mener om saken, eller om sexkjøpsloven, er det mange som har spurt om. Jeg har forsøkt å svare når jeg har tid, noe det har skortet litt på i denne 07-24-arbeidsuken. Men her er det siste svaret jeg ga, for de som kunne tenke seg å vite:

  «Jeg skjønner godt at mange lurer på det, etter å ha tilbrakt uken i samtaler med sexkjøpere. politikere, eskorter, eks-prostituerte og andre. Men jeg har vært åpen på eget syn hele veien. Det er jeg med det meste - jeg har tillit til at jeg klarer å være saklig og nøytral, og håper også at det skinner igjennom. Virker foreløbig slik, heldigvis  Dagene mine går tross alt ut på å fremme ulike menneskers meninger, og det å mene koster. For meg ville det være feil å be andre tåle prisen og samtidig slippe billig unna selv. Hva denne saken angår, har jeg sagt at jeg har store problemer med å innta et ja- eller nei-standpunkt til sexkjøpsloven pr. i dag. Jeg var inntil i fjor positiv til forbudet (selv om det er en noe underlig utformet lov). I løpet av vinteren ga ny kunnskap (blant annet en rapport fra Danmark som slo fast at forbud forverrer forholdene for de prostituerte) et vendepunkt for min del, og jeg snudde til å være imot loven. Denne vinteren har budt på nok ny kunnskap (blant annet resultater fra Sverige, som virker å tyde på det motsatte som det de kom frem til i Danmark, samt den økende oppslutningen om forbudet i Norge), som har ført til at standpunktet mitt vaklet. Anekdotene får også plass - sammen med mitt grunnsyn, som er at de svakeste skal beskyttes. Problemet med det siste er at det er motstridende bevis for hva som faktisk virker beskyttende. Så, med andre ord har jeg gått fra ja (til forbud) til nei til vet ikke - men med en dragning mot ja. Evalueringen vil ha betydning for mitt endelige standpunkt.»
   

Tiden får vise. Tusen takk til alle som har bidratt - til de hundrevis av mennesker har vært direkte involvert i større eller mindre grad, og de tusenvis indirekte, samt til de hundretusener (én million bare på Aftenposten.no) som har lest sakene. Mest av alt: Takk til deg, Tanja. 

3 kommentarer

Petrine

12.01.2014 kl.17:46

Du er en helt fantastisk journalist, og jeg kjenner stor beundring for både deg og Tanja.

surfer

12.01.2014 kl.18:52

Petrine: Det var veldig hyggelig sagt. Takk! Skal overbringe beundringen til hovedpersonen selv. God søndag til deg!

Springerinne

03.02.2014 kl.19:03

Heisan! Såg intervjuet og må sei du har ei god ro og god stemme. Veldig kjekt å sjå at du ha bevegd deg inn i den journalistiske verda, og eg er så imponert over det du har kjempa deg gjennom.

Helsing Kristin

surfer

04.02.2014 kl.03:46

Springerinne: Så hyggelig. Tusen takk, Kristin!

Skriv en ny kommentar

surfer

surfer

28, Trondheim

Hei! Mitt navn er Ingeborg Senneset. Denne bloggen ble startet i 2009 av en da utmagret og anoreksipreget optimist som hadde en teori om at man selv aktivt kunne bidra til egen tilheling og samtidig gjøre en samfunnsnyttig innsats gjennom opplysning. Mange tusen mennesker fulgte surfingen gjennom sykehusinnleggelser, framgang og tilbakeslag, nesten-død og masse liv, og til slutt utskrivelse. Prosessen var en dannelse av Ingeborg som menneske, noe som vises gjennom kunst og tekster. Ikke alt i bloggen handler om meg, men alt er av meg. Alle tekster, tegninger, malerier og bilder er mine verk med mindre eksterne kilder er angitt. Jeg er glad i å dele så lenge det deles på riktig måte, så husk at åndsverkloven gjelder selv om jeg er åndssvak. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Har du spørsmål må du gjerne maile meg: isenneset@outlook.com Var fra 2012 til oktober 2013 blogger og medredaktør hos desk.no. Er fra 21.10.13 til 31.08.14 ansatt som journalist i Aftenpostens debattredaksjon. Du finner meg på Twitter: @Ingeborgborg

bloglovin Follow Ingeborg_borg on Twitter

Kategorier

Arkiv

hits