Intervju om spiseforstyrrelser og kroppspress i Natt og Dag

Er sammen med blant andre Finn Skårderud intervjuet i siste utgave av Natt og Dag. Sjekk ut nettutgaven her

 Legger under ut en lengre og lenket versjon av intervjuet:

Hvordan synes du spiseforstyrrelser blir dekket i media?

- Spiseforstyrrelser har lenge blitt sett på som et et ungpikesyndrom, og vært ensbetydende med unge tynne jenter. De siste årene har dette heldivis beveget seg til å bli et større bilde av problemer med mat. Jeg var ekstremt undervektig i mange år, og det er veldig mange som blir overrasket når jeg sier at jeg ikke er så representativ. Flertallet av de med spiseforstyrrelser er normal- eller overvektige.

At voksne, både menn og kvinner, og med ulike kropper står frem i blant annet Aftenposten er et tegn på fremgang. Folk med spiseforstyrrelser er like forskjellige som befolkningen forøvrig.

Har du opplevd at folk tenker på deg som et offer for kroppspress?

- Ja, og det var til dels belastende, aller mest for selve sakens del. Ja, sykdom er et problem. Men det kan også være en løsning, en aktiv overlevelsesmekanisme. Et bilde av et passivt offer for et skjønnhetstyrrani stemmer ikke helt overens med dét.

Dessuten, anoreksi er allerede en sykdom som i likhet med andre psykiske helseutfordringer blir forbundet med skam. Det er for noen skammen som gjør en syk i utgangspunktet. Men det er for mange altfor mye skam forbundet med det å være syk fordi sykdommen tradisjonelt sett er blitt oppfattet - eller med vilje misforstått - å være selvforskyldt. Jeg tror også det at vi i mediene kan være så fokusert på symptomer - altså vekt og adferd, kontra underliggende mekanismer, kan forsterke dette.

- Alle vil vite hvorfor du ble syk. Skyldtes det kroppspress eller mobbing? Fortsatt er det folk som spør meg om jeg syntes at jeg ble «fin». Da trekker jeg pusten litt ekstra. Jeg prøvde i flere år, og prøver til dels fortsatt, at det for meg ikke handler om fin eller ikke fin. 

 

For nyhetsartikler og meningsstoff om psykisk helse, følg gjerne Arbeidstittel: Anorektisk på Facebook og Instagram

 

#spiseforstyrrelser #kroppspress #anoreksi #media #nattogdag #intervju #psykisk

2 kommentarer

Jeanette

22.06.2015 kl.20:56

Bra svar på gode spørsmål! Eg synes du får fram vesentlige sider ved sjukdommen som ingen andre tenker på, som at den er ein overlevelsesstrategi. At det ikkje berre handlar om å bli tynnast. Du er heldig som har ein nært samarbeid med Skaaredrud. Sjekk gjerne ut bloggen min :) (Ps, det var eg som skreiv kommentar til deg på insta om ønske om meir fokus på bulimi og overeting også) Stor klem!

himmelellerhelvete

30.06.2015 kl.00:50

klem.<3

Skriv en ny kommentar

surfer

surfer

30, Trondheim

Hei! Mitt navn er Ingeborg Senneset. Denne bloggen ble startet i 2009 av en da utmagret og anoreksipreget optimist som hadde en teori om at man selv aktivt kunne bidra til egen tilheling og samtidig gjøre en samfunnsnyttig innsats gjennom opplysning. Mange tusen mennesker fulgte surfingen gjennom sykehusinnleggelser, framgang og tilbakeslag, nesten-død og masse liv, og til slutt utskrivelse. Prosessen var en dannelse av Ingeborg som menneske, noe som vises gjennom kunst og tekster. Ikke alt i bloggen handler om meg, men alt er av meg. Alle tekster, tegninger, malerier og bilder er mine verk med mindre eksterne kilder er angitt. Jeg er glad i å dele så lenge det deles på riktig måte, så husk at åndsverkloven gjelder selv om jeg er åndssvak. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Har du spørsmål må du gjerne maile meg: isenneset@outlook.com Var fra 2012 til oktober 2013 blogger og medredaktør hos desk.no. Er fra 21.10.13 til april 2015 ansatt som journalist i Aftenpostens debattredaksjon. Du finner meg på Twitter: @Ingeborgborg

bloglovin Follow Ingeborg_borg on Twitter

Kategorier

Arkiv

hits